logo NCGeo

Absolute zwaartekrachtmetingen

Crombaghs, Absolute gravity, 50

In 1991 zijn de eerste absolute zwaartekrachtmetingen ooit in Nederland verricht. De metingen zijn uitgevoerd door de Meetkundige Dienst en de TU Delft met subsidie van de NCG. De metingen zijn uitgevoerd met de uiterst gevoelige absolute gravimeter van de TU Hannover in Westerbork, Kootwijk en Delft. De metingen op de eerste twee locaties hebben goede resultaten opgeleverd. De meting in Delft is verstoord door trillingen, die waarschijnlijk te maken hebben met o.a. de golfslag op de kust.
In vervolg op de eerste absolute zwaartekrachtmetingen in 1991 heeft de NCG in 1993 subsidie verleend voor het uitvoeren van aanvullende absolute zwaartekrachtmetingen in Kootwijk en Epen (Zuid-Limburg). De metingen zijn in februari en maart van 1993 met succes uitgevoerd. Hiermee is een Noord-Zuid-as van absolute zwaartekrachtpunten gevormd, die de basis is voor primaire en secundaire zwaartekrachtnetten. De zwaartekrachtnetten zijn o.a. van belang voor het berekenen van de geoïde van Nederland, waardoor het nauwkeurig meten van hoogte met GPS (Global Positioning System) mogelijk is.

In de publicatie The first absolute gravity measurements in The Netherlands. Period 1991 - 1999 (NCG, Delft, 2002. 31 pag. ISBN 90 6123 275 8. € 4,25) door Marc Crombaghs, Erik de Min en Govert Strang van Hees is verslag gedaan over de absolute zwaartekrachtmetingen.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com