logo NCGeo

3D Pilot. Eindrapport werkgroep 3D Testbed

NCG Groen 54, Edward Verbree, Theo Tijssen, e.a., 3D Pilot. Eindrapport werkgroep 3D Standaard NL

Edward Verbree, Theo Tijssen, Hugo Ledoux, Sisi Zlatanova

Nederlandse Commissie voor Geodesie 54, Delft, 2012. 35 pagina's.
ISBN: 978 90 6132 332 7.

Alleen verkrijgbaar als gratis elektronische publicatie:


Inleiding

In de 3D Pilot – een initiatief van het Kadaster, Geonovum, de Nederlandse Commissie voor Geodesie (NCG) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu – hebben meer dan 60 organisaties het afgelopen jaar samengewerkt om toepassing van 3D geo-informatie een impuls te geven. Eén van de activiteiten van de 3D Pilot, uitgevoerd door de Sectie GIS-technologie van het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, is het ontwikkelen van een testbed, die de samenwerking tussen al deze partijen technisch realiseert. De andere 3D Pilot activiteiten richtten zich op respectievelijk 3D data aanbod, 3D standaard NL en use cases. Dit rapport beschrijft de ervaringen van het TUD GIS-t team met het 3D testbed. Deze beschrijving is door de aard van de uitgevoerde werkzaamheden – testen, gebruikersondersteuning – kort en zakelijk. Daarbij is een deel van de tekst in het Engels. Veel resultaten zijn tijdens de verschillende 3D Pilot bijeenkomsten al eerder gecommuniceerd in de vorm van power point presentaties.

Doel van het 3D testbed

Een testbed wordt wel omschreven als een specifieke onderzoeksomgeving voor het verrichten van experimenten met data en services, waarna de resultaten worden geëvalueerd en verspreid. En dat is precies wat het 3D testbed van de 3D Pilot het afgelopen jaar heeft gedaan. Op basis van de door de participanten beschikbaar gestelde data van het Rotterdamse testgebied Kop van Zuid zijn de mogelijkheden van 3D in het algemeen, en in het bijzonder CityGML als uitwisselingsformaat én als datamodel onderzocht. Dit is gedaan in een daarvoor speciaal ingerichte testbed-omgeving bij de TU Delft.

Het 3D testbed richtte zich op een drietal onderzoeksvragen. Allereerst is er gekeken naar de toepasbaarheid van 3D geo-informatie binnen de bedrijfsprocessen (use cases) van de deelnemers van de 3D Pilot. Is dit alleen voor communicatiedoeleinden (mooie plaatjes), is het doel vooral berekeningen en analyses, of moet de meerwaarde nog worden ontdekt? Vervolgens is de vraag gesteld op welke wijze deze 3D geo-informatie op bestandsniveau opgeslagen en uitgewisseld kan worden. En tot slot is er gekeken naar de meerwaarde van een centrale geo-DataBase Management System (DBMS) benadering voor zowel de bevraging als presentatie van de data in een 3D GIS-omgeving.


Inhoudsopgave

  • 1. Inleiding . . . 1
  • 2. CityGML als informatiemodel . . . 5
  • 3. CityGML als uitwisselingsformaat . . . 7
  • 4. CityGML binnen 3DCityDB . . . 11
  • 5. CityGML 3DCityDB direct access . . . 17
  • 6. Geometrische validiteit . . . 21
  • 7. Literatuur . . . 31
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com