logo NCGeo

Goniometrische tafels in tien decimalen voor de sexagesimale en decimale verdeling

GS 12, D. de Groot, Goniometrische tafels in tien decimalen voor de sexagesimale en decimale verdeling

D. de Groot

Nederlandse Commissie voor Geodesie 12, Delft, 1961. 38 pagina's.
ISBN-13: 978 90 6132 019 7. ISBN-10: 90 6132 019 4.


Voorwoord

De hierna volgende tafels van de goniometrische functies in tien decimalen zijn reeds geruime tijd geleden berekend door de heer D. de Groot, Hoofd van het Bureau voor Buitengewoon Landmeetkundig Werk te Utrecht.

Hoewel de tafels eerst nu in druk verschijnen, hebben in de afgelopen tien jaren verscheiden Nederlandse geodeten een fotokopie van het manuscript gebruikt. De tafels leverden daarbij een zo overtuigend bewijs van hun voordelen boven andere tafels - overzichtelijke, beknopte vorm, gemakkelijke hanteerbaarheid - dat de Rijkscommissie voor Geodesie besloot de tafels een algemener bekendheid te verlenen door ze in druk uit te geven. De tafels zijn gecontroleerd door berekening in zestien decimalen met behulp van de elektronische rekenautomaat van de Technische Hogeschool te Delft. Het manuscript dat, behoudens enkele afrondingsverschillen, geen fouten vertoonde, is daarna als kopij voor de zetter gebruikt.

Ernstig is overwogen de toegepaste interpolatiemethode te vervangen door de methode van Tschebyscheff, die bepaalde voordelen heeft. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden, zodat, na grondig onderzoek, besloten werd de tafels in hun oorspronkelijke vorm te handhaven.

De Voorzitter van de Rijkscommissie voor Geodesie,
R. Roelofs

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com