logo NCGeo

'Global Warming': Het verhaal van de gletsjers

Prof. Hans Oerlemans (IMAU, Universiteit Utrecht)

'Prof. Baarda-lezing' tijdens het GIN Symposium 2010 op woensdag 10 november 2010 in theater Orpheus, Churchilplein 1, Apeldoorn.

De NCG heeft in 2004 ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan de Prof. Baarda-lezing ingesteld. De lezing wordt sinds 2006 gehouden tijdens het GIN-symposium.

Samenvatting

Gletsjers vormen een indrukwekkend onderdeel van het berglandschap, omdat ze groot zijn en toch voortdurend veranderen. Het kleiner worden van gletsjers wordt vaak genoemd als een bewijs voor de opwarming van de aarde. Gegevens over de lengte van gletsjers gaan ver terug in de tijd, en bevatten informatie over het klimaat sinds de middeleeuwen. Na een inleiding over hoe een gletsjer eigenlijk werkt, worden deze gegevens eens kritisch bekeken. Is het wel zo dat gletsjers zich overal terugtrekken? Wanneer is dit proces begonnen? Hoeveel heeft het smelten van gletsjers bijgedragen aan de zeespiegelrijzing van de afgelopen eeuwen? En hoe gaat het verder?

Prof. Hans Oerlemans

Prof. Oerlemans is hoogleraar meteorologie aan de Universiteit Utrecht en werkzaam bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht (IMAU), Faculteit Betawetenschappen, Departement Natuur- en Sterrenkunde. Hij verricht onderzoek op het gebied van gletsjers, zeespiegelvariatie, paleo-klimatologie en dynamische meteorologie. Prof. Oerlemans is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hij won in 2001 de NWO Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com