logo NCGeo

dinsdag, 05 november 2013 15:44

Jaarverslag 2006 Subcommissie Mariene Geodesie

Het gebouw van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, waar de opleiding Hydrografie wordt gegeven.Logo van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.Impressie van het opleidingsvaartuig ms. Octans van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.
Impressie van het opleidingsvaartuig ms. Octans van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.Impressie van het opleidingsvaartuig ms. Octans van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.

In het jaar 2006 is de Subcommissie eenmaal bijeengeweest, in oktober. De in het voorjaar geplande bijeenkomst ging vanwege vele verhinderingen van de leden niet door. Als taak voor de toekomst is besloten om te kijken naar praktische onderwerpen die tijdens de vergaderingen van de Subcommissie aan de orde kunnen komen, naast meer theoretisch gerelateerde onderwerpen. Ook zal gekeken worden naar nieuwe leden die deze praktische hoek vertegenwoordigen.


Onderzoek

De promovendus ir J.J.P. van den Ameele werkt aan het onderzoek 'Improved capabilities to predict dredging operations'. Doel van het onderzoek is om methoden te ontwikkelen die nauwkeurige bathymetriemetingen met de multibeam echosounder (MBES) minder afhankelijk maken van het beschikbaar hebben van nauwkeurige informatie over de geluidssnelheidsprofielen in de waterkolom. Voor dit onderzoek zijn simulaties uitgevoerd die de toepasbaarheid van de ontwikkelde methoden aantonen. Om de methode in de praktijk te kunnen testen zijn voor dit onderzoek tevens metingen verricht aan boord van de Hr.Ms. Snellius. Een artikel over de eerste resultaten van dit onderzoek heeft tijdens de conferentie Hydro06 de studentenprijs gewonnen.

Het onderzoek 'Simultaneous improvement of the mean sea level and marine geoid using a combination of hydrodynamic models, hydrographic data, marine gravity data and satellite altimetry' is nog niet van start gegaan. Dit onderzoek is geïnitieerd door de Subcommissie Geodetische Infrastructuur en Referentiesystemen en wordt onder andere gesteund door de subcommissie Mariene Geodesie.


Onderwijs

Ontwikkelingen opleiding Hydrografie Terschelling

De opleiding Hydrografie heeft nog steeds weinig instroom. Er is een presentatie verzorgd over allerlei aspecten met betrekking tot de opleiding.

Ontwikkelingen Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)

Voor het KIM is men op zoek naar een nieuwe hoogleraar navigatie (maritiem, lucht en land). Er worden meer studenten aangenomen, waardoor er druk ontstaat op het personeel. De accreditatie van de opleiding is nog gaande. Het streven is om die in 2008 te verwerven.

Ontwikkelingen TU Delft

Er zijn nog steeds minder studenten dan de vraag naar afgestudeerden. Tevens zijn er vacatures voor docenten. De parttime-aanstelling akoestische remote sensing van prof.dr. D.G. Simons (TU Delft) is omgezet naar een fulltime-aanstelling. De accreditatie van het masterprogramma Geomatics is geslaagd.


Uitwisseling van informatie

Een terugkerend actiepunt op de agenda is de uitwisseling van relevante informatie van de leden van de Subcommissie op het vakgebied.

De eerste zeekaarten ten opzichte van het nieuwe verticale referentievlak Lowest Astronomical Tide (LAT) zijn geproduceerd. Bij Rijkswaterstaat is een workshop 'Innovatie Hydrografie' gehouden met het motto "Wat zijn de recente en toekomstige ontwikkelingen?", met het doel om hierop tijdig met investeringen van middelen en mensen op in te kunnen springen.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com