logo NCGeo

maandag, 19 augustus 2019 10:54

Inaugurele rede prof. dr. ir. Henk de Vries

Inaugurele rede prof. dr. ir. Henk de Vries

 

Op 4 oktober hoopt prof. dr. ir. Henk de Vries zijn inaugurele rede uit te spreken.

Het persbericht is te vinden op

https://www.rsm.nl/about-rsm/news/detail/14800-standardisations-huge-relevance-it-should-be-on-the-management-agenda/

Vooraf aanmelden is wel nodig, uiterlijk 24 september.

 

De Nederlandstalige versie van het persbericht:

Normalisatie is van zeer groot belang en moet op de management-agenda. staan

Standardisation Management: oratie van professor Henk de Vries op 4 oktober.

 

Henk de Vries, bijzonder hoogleraar Standardisation Management aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM), hoopt op vrijdag 4 oktober 2019 zijn oratie te houden met de titel Standardisation Management. In zijn oratie zal professor De Vries een overzicht geven van het onderzoek naar normalisatie bij RSM, en uitleggen hoe hij via zijn werk de nadruk wil leggen op het management. Volgens hem zijn veel bedrijven onvoldoende doordrongen van het belang van normalisatie voor de onderneming, ze hebben daardoor vaak geen duidelijk beleid. Prof. De Vries zal stilstaan bij de strategische dilemma's die normalisatie met zich meebrengt.

De benoeming van prof. De Vries aan RSM onderstreept het enorme belang van normalisatie voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Standaarden zijn van cruciaal belang voor het succes van producten en diensten op de markt en voor het behoorlijk functioneren van processen en organisaties. Standaarden geven gestalte aan de technologische ontwikkeling in de zin dat ze algemeen aanvaarde oplossingen bieden voor zaken als interoperabiliteit, kwaliteit en veiligheid. Door trends als globalisering, integratie van ICT en elektrotechnologie in nagenoeg iedere sector, alsook door de toegenomen aandacht voor duurzaamheid worden standaarden zelfs nog belangrijker.

Tijdens zijn lezing zal prof. De Vries zich concentreren op drie niveaus van standardisation management: het eerste niveau bevindt zich binnen bedrijven; het tweede niveau zijn normalisatieprojecten waaraan diverse belanghebbenden deelnemen en het derde niveau is de organisatorische setting van dergelijke projecten op nationaal of internationaal niveau.

Voor verbetering vatbaar

Binnen bedrijven zorgt het eerste normalisatieniveau voor een balans tussen de behoefte aan stabiele kwaliteit en interoperabiliteit van producten, diensten, processen en managementsystemen en de afstemming hiervan op externe standaarden, waarbij verbetering en innovatie noodzakelijk zijn en de ontwikkeling van externe standaarden kan worden beïnvloed. De meeste bedrijven slagen er niet goed in dit op een doeltreffende manier voor elkaar te krijgen.

Het tweede niveau van standardisation management heeft betrekking op projecten waarbij een groep van bedrijven en andere belanghebbenden samenwerkt bij het ontwikkelen van gemeenschappelijke standaarden. Het management van dergelijke projecten is voor verbetering vatbaar, zegt De Vries: “Normalisatie betekent zowel ontwerpen als besluiten nemen en de uitdaging is projecten zodanig te managen dat standaarden kunnen worden geïmplementeerd en toegepast – en dat de beoogde voordelen voor het bedrijfsleven en de maatschappij worden gerealiseerd.”

Het derde niveau van standardisation management heeft betrekking op de organisatorische setting van normalisatie. Normalisatie kent haar eigen organisaties, maar er is ook een rol weggelegd voor bijvoorbeeld vakbonden, overheden en organisaties die zich bezighouden met conformiteitsbeoordeling, zoals certificatie-instellingen en accreditatieorganisaties. De Vries: “Ik streef ernaar mijn samenwerking met dergelijke organisaties wereldwijd te continueren en uit te breiden en daarmee ook bij te dragen aan de integratie van normalisatie in het overheidsbeleid.”

De oratie van prof. De Vries vindt plaats op vrijdag 4 oktober 2019 en is toegankelijk voor het publiek. De ceremonie begint om 16:00 uur in de aula van het Erasmusgebouw op campus Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam. De receptie zal om 17:00 uur in hetzelfde gebouw plaatsvinden. Inschrijving is mogelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Henk de Vries bekleedt de bijzondere leerstoel Standardisation Management binnen de afdeling Technology and Operations Management, sectie Innovation Management, van RSM. Met zijn onderzoek richt hij zich op normalisatie vanuit het oogpunt van bedrijven. Hij wil met name inzichtelijk maken hoe normalisatie beter kan worden aangestuurd, om de toegevoegde waarde ervan voor het bedrijfsleven en de maatschappij verder te bevorderen. Henk de Vries is voorzitter van de European Academy for Standardisation (EURAS) en gasthoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management. De leestoel wordt gesponsord door het Nederlands Normalisatie Instituut NEN en ZIB Investments Crowdfunding.

Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) behoort tot de top 10 van Europese business schools. RSM richt zich op het ontwikkelen van zakelijke leiders met een internationale carrière die voor positieve verandering kunnen zorgen en zich op een innovatieve manier inzetten voor een duurzame toekomst. RSM biedt een breed scala aan bachelor, master, MBA, PhD en executive programma’s waarin studenten zich kunnen ontwikkelen tot kritische, creatieve, betrokken en samenwerkende denkers en doeners. RSM is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, een bruisend knooppunt van bedrijven, logistiek en handel. Studievoorlichting en activiteiten van RSM voor toekomstige studenten, executives en alumni worden ook aangeboden vanuit ons kantoor in Chengdu, China. www.rsm.nl

Voor meer informatie over RSM of dit persbericht kunt u contact opnemen met Marianne Schouten, communications manager voor RSM, via 010 408 2877 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laatst aangepast op maandag, 19 augustus 2019 11:19
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com