logo NCGeo

Studiedag Sensor web enablement, 01-02-2007

Een sensor geïntegreerd in kleding
Rotterdam Emotion Map, www.biomapping.netS@NY Sensors AnywhereGerman Indonesian Tsunami Early Warning and Mitigation System project (GITEWS)Tsunami Service Bus: Scenario (GITEWS)SWE applications: ocean monitoring (NASA JPL)SWE context diagram

Geo-informatie in brede zin omvat ook resultaten van waarnemingen die op geo-gerefereerde locaties zijn uitgevoerd. Sensors spelen daarin een toenemende rol. Nog ongekende mogelijkheden volgen uit het feit dat sensors ook direct via het internet vindbaar en bruikbaar gemaakt kunnen worden. Om deze mogelijkheden beter in beeld te brengen en te krijgen heeft de Subcommissie Geo-Informatie Modellen (GIM) van de Nederlandse Commissie voor Geodesie (NCG) op 1 februari 2007 een seminar georganiseerd over de ontwikkeling en de toepassing van 'Sensor Web Enablement'. Het seminar is gehouden in het Auditorium van TNO Bouw en Ondergrond, Princetonlaan 6 te Utrecht. Voertaal van de studiedag was Engels.

Naast een algemene inleiding over Sensor Web Enablement (SWE) - één van de standaardisatie initiatieven van het Open Geospatial Consortium - zijn ook inleidingen gegeven over toepassing ervan in bijvoorbeeld een 'early warning system' en in water gerelateerd onderzoek. Ook zijn meer visionaire presentaties gegeven wat betreft de betekenis die SWE kan hebben in het toekomstige waterbeheer.

Het belangrijkste doel van de studiedag was het tonen van verschillende aspecten van locatie sensor services en hun rol in de ruimtelijke data-infrastructuur. De studiedag is bedoeld voor GI-professionals die werken aan de ontwikkeling van GDI.

De studiedag telde ca. 75 deelnemers.


Presentaties (pdf's)


Programma

9.00 Arrival, coffee
9.30 Welcome by chairman, Prof.Dr. A. Bregt (Wageningen University)
9.45 Scenarios for sensors services in 2020, Prof.Dr. Euro Beinat (VU Amsterdam)
10.30 Sensor networks, sensor web: new possibilities and new challenges, Dr.Ir. Zoltan Papp (TNO).
11.15 Coffee break
11.30 Introduction to Sensor Web Enablement, Alexander Walkowski (IFGI Münster, 52North)
12.15 Lunch
13.30 SWE based sensor integration in the German Indonesian Tsunami Early Warning and Mitigation System project (GITEWS), Mr. R. Häner (Postdam)
14.15 Use of SWE in on-going EC and ESA projects, Rowena Smillie (Spacebel)
15.00 Coffee break
15.15 Sensors as data sources for the geo-information infrastructure; a space for geo-information project in the Netherlands, Jan Jellema (TNO NITG)
16.00 Closing by the chairman
16.15 Drinks

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com