logo NCGeo

Workshop De waarde van het ‘Integrated Geospatial Information Framework (IGIF)’ voor Nederland

Op donderdag 25 januari organiseerde de Commissie Geografische informative infrastructuur de workshop “De waarde van het Integrated Geospatial Information Framework (IGIF) voor Nederland”. Het IGIF raamwerk is ontwikkeld door de Expert Group on Global Geospatial Information Management van de Verenigde Naties (UN GGIM) met als doel de organisatie van nationale geografische informatie infrastructuren (GII) te bevorderen, met name in ontwikkelingslanden. In deze workshop hebben we gekeken of ook voor een redelijk ontwikkelde GII als de Nederlandse het IGIF van waarde kan zijn.

De eerste inleider was Greg Scott, als Inter-Regional Advisor on Global Geospatial Information Management in the United Nations Statistics Division een van de grondleggers van het IGIF. Hij legde uit dat het IGIF in feite uit drie onderdelen bestaat: (1) het strategisch raamwerk (waarom geo?), (2) een implementatie gids op hoofdlijnen (welke acties kunnen worden ondernomen?), en (3) nationale actieplannen (hoe worden de acties uitgevoerd, wanneer en door wie?).

Greg Scott leidt het IGIF raamwerk in

 

In de tweede inleiding, door Martin Salzmann, Hoofd Strategie van het Kadaster, werd de aftrap gegeven voor de break out sessies. Martin deelde zijn ideeën van wat het IGIF voor Nederland zou kunnen betekenen.

Een eerste plot van IGIF op de Nederlandse GII

 

In de drie break out sessies werden de drie verschillende IGIF stromen nader besproken. De belangrijkste conclusies van de verschillende groepen waren:

Het raamwerk biedt een goed kader om de stand van zaken van een GII in kaart te brengen, ook in Nederland.
Het raamwerk is wel complex en onderlinge verbanden tussen de verschillende ‘strategic pathways’ zijn niet altijd duidelijk alsook wat precies onder een bepaalde ‘pathway’ valt. En de relatie met de wereld buiten geo lijkt onderbelicht te blijven.
Ook voor wat betreft de actieplannen is er nog veel ongewis. Het raamwerk gaat bijvoorbeeld niet in op de timing van het inzetten van een bepaalde strategie.
Het IGIF lijkt met name te leven onder de GII managers. Technisch georiënteerde geo-mensen zijn nog niet aangesloten.
 

Ten slotte gaven Joep Crompvoets (KU Leuven) en Johannes van Geertsom (NGI België) een kijkje in de keuken van de toepassing van IGIF op de Belgische GII. De stand van zaken kon voor het federale niveau vastgesteld worden (zie figuur). Het omzetten van deze informatie in concrete actieplannen zal meer tijd vergen.

Het IGIF raamwerk toegepast op federaal België

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com