logo NCGeo

Inleiding

De Subcommissie Geo-Informatie Modellen van de Nederlandse Commissie voor Geodesie fungeert sinds 1989 als platform voor het afstemmen, coördineren en initiëren van onderzoek op het gebied van de geo-informatie. Tevens tracht de Subcommissie problemen en vragen op dit gebied te identificeren, te beschrijven en zo mogelijk op te lossen. De Subcommissie beperkt zich tot die aspecten van de geo-informatie die passen binnen het werkveld van de Nederlandse Commissie voor Geodesie en zij richt zich hierbij op de conceptuele aspecten van de modellering van ruimtelijke gegevens.

In de Subcommissie werkten 13 wetenschappers en specialisten van universiteiten, onderzoeksinstellingen, overheidsdiensten en bedrijven samen. De Subcommissie bestaat uit::
ir. G. Boekelo (Grontmij), prof.dr.ir. A.K. Bregt (voorzitter; Centre for Geo Information, Wageningen UR), ir. P.P. Cluitmans (Provin-cie Gelderland), dr. M.J.M. Grothe (Adviesdienst Geo-informatie en ICT RWS), ir. L. Heres (Adviesdienst Verkeer en Vervoer RWS), ir. E. Kolk (Topografische Dienst Kadaster), ir. J. Kooijman (secretaris; TNO-NITG), prof.dr. M.J. Kraak (ITC), dr. M.J. van Kreveld (Faculteit Wiskunde en Informatica UU), prof.dr.ir. P.J.M. van Oosterom (TU Delft), prof.dr. F.J. Ormeling (Faculteit Geowetenschappen UU), ing. M. Reuvers (Ravi) en ir. R.C.J. Witmer (Kadaster).

De taken van de Subcommissie worden uitgevoerd door het houden van vergaderingen, het organiseren van studiedagen, het samenstellen van publicaties en het initiëren van onderzoek. Tijdens studiedagen wordt uitvoerig aandacht besteed aan een bepaald vraagstuk, waarbij ook deskundigen van buiten de Subcommissie worden uitgenodigd.

De Subcommissie wenst een perspectief te schetsen van het werkgebied met als doel bepaalde ontwikkelingen in de geo-informatie meer gericht te kunnen sturen. De Subcommissie heeft hiertoe tien thema's geformuleerd die een kader vormen voor discussie en waarbinnen onderzoeksvragen en onderzoeksprojecten geplaatst en getoetst kunnen worden. Deze thema's zijn:

 • Thema 1a. Modelleren van de spatio-temporele werkelijkheid
 • Thema 1b. Spatio-temporele algoritmen
 • Thema 2. Mutaties van databases en databaseconsistentie
 • Thema 3. Meerschalige spatio-temporele data
 • Thema 4. Kwaliteit van spatio-temporele data en de modellering van onzekerheid
 • Thema 5. Visualisatie van geo-informatie
 • Thema 6. Gebruik van geo-informatie
 • Thema 7. Geo-informatie infrastructuur en interoperabiliteit
 • Thema 8. Mobiele objecten
 • Thema 9. Semantiek
 • Thema 10. Recht en organisatie

De thema's zijn beschreven in de pdf:

De nota is tot stand gekomen in een zogenoemde metaplansessie met de leden van de Subcommissie. Hierin zijn onderzoeksvragen en onderzoeksonderwerpen geïdentificeerd, beschreven en gerangschikt.

Heeft u reacties, vragen of opmerkingen naar aanleiding van de nota dan kunt u zich wenden tot een van de leden van de Subcommissie. Nadere informatie over de Subcommissie is te verkrijgen de adjunct-secretaris van de NCG: de heer F.H. Schröder, tel. 015 – 278 2103, fax 015 – 278 1775, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com